MASTER EN VITIVINICULTURA
Competencias Generales |
General Competences |
Competencias Específicas |
Specific Competences |
Competencias Generales |
General Competences |
CG1 Adapatción a nuevas situaciones y que sean capaces de adoptar decisiones de formaeficaz en el desarrollo de su labora profesional y científica CG2 Capacidad de participar en equipos multidisciplinares para el desarrollo de procesos y productos profesionales y/o científicos CG3 Desarrollo de capacidades para alcanzar la excelencia en el trabajo CG4 Saber interpretar los resultados experimentales a la luz de las teorías aceptadas y emitir hipótesis conforme al método científico y defenderlas de forma argumentada CG5 Conocer la necesidad de fomentar, en contextos académicos y profesionales, el avance científico, tecnológico, social o cultural dentro de una sociedad basada en el conocimiento |
CG1 Adaptation to new situations and being able to make efficient decisions when performing their professional and/or scientific role. CG2 Ability to take part in multidisciplinary teams for developing professional and/or scientific processes and products. CG3 Development of abilities to achieve excellence at work. CG4 To know how to construe experimental results in the light of accepted theories and formulate hypothesis according to the scientific method and defend them through reasoning. CG5 To know the need to foster scientific, technology, social or cultural progress in academic and professional contexts within a knowledge-based society. |
Competencias Específicas |
Specific Competences |
CEC12 Analizar la sociología de la alimentación CEC13 Analizar la historia y cultura del vino CEC14 Analizar la sociología de la vitivnicultura CEC15 Valorar las propiedades organolépticas de los alimentos CEC21 Comprender la importancia de la calidad en la agroalimentación CEC22 Implementar normas de calidad ISO 9000 CEC23 Implementar normas de calidad ISO 14001 CEC11 Analizar la historia y la cultura de la alimentación CEC24 Implementar normas de calidad ISO 17025 CEC25 Gestionar sistemas de calidad en industrias vitivinicolas CEC31 Comprender la importancia de la seguridad alimentaria CEC32 Interpretar los principios básicos de los sistemas APPCC CEC33 Implantar sistemas de APPCC CEC34 Conocer las nuevas tecnologías para la trazabilidad CEC35 Gestionar en el sector vitivinícola la seguridad alimentaria y la trazabilidad CEE111 Valorar las propiedades organolépticas deproductos vitivinícolas CEE112 Entender los procesos de elaboración de vinos blancos y su cata CEE113 Entender los procesos de elaboración de vinos tintos y su cata CEE114 Entender los procesos de elabroación de los vinos de la D.O. Jerez y su cata CEE115 Entender los procesos de elaboración de vinos dulces y su cata CEE116 Entender los procesos de elebaoración del brandy y su cata CEE117 Entender los procesos de elaboración del vinagre y su cata CEE121 Profundizar en la problemática en la viticultura del clima cálido CEE122 Distinguir las distintas producciones vitícolas en climas cálidos CEE123 Analizar los sistemas de prevención y control de plagas en la vid CEE124 Analizar la producción de uva y pasas en climas cálidos CEE125 Analizar el uso de productos fitosanitarios en viña CEE131 Entender los condicionantes de la enología en climas cálidos CEE132 Distinguir la incidencia de la microbiología en climas cálidos CEE133 Saber adaptar la vinificación en vinos blancos en climas cálidos CEE134 Saber adaptar la vinificación de uvas tintas en climas cálidos CEE135 Conocer el potencial de elaboraciones especiales en climas cálidos CEE141 Valorar el potencial de los sistemas SIG en viticultura CEE142 Entender la utilidad del secado artifical de uvas frente al secado tradicional CEE143 Valorar las nuevas tecnologías del tratamiento del mosto CEE144 Valorar las nuevas tecnologías en fermentación CEE145 Valorar las nuevas tecnologías en tratamientos finales CEE146 Conocer la última tecnología en tramientos de efluentes y residuos vitivinícolas CEE151 Valorar los ultimos avances en levaduras del velo de flor CEE152 Valorar los ultimos avances en el conocimiento de la uva y el vino CEE153 Valorar los últimos avances en el conocimiento de otros productos vitivinícolas CEE154 Valorar los ultimos avances en la crianza de productos vitivinícolas CEE155 Interpretar las ultimas investigaciones en vino y salud CEE156 Conocer las técnicas de reutilización de la vitivnicultura para otros usos CEE211 Saber de la complejidad empresarial del sector agroalimentario CEE212 Valorar la importancia económica que ha tenido a lo largo de la historia económica las empresas agroalimentarias en general y las del sector vitivinícola en particular ECE213 Valorar la incidencia actual en la economía global de las empresas agroalimentarias en general y las del sector vitivinñicola en particular CEE214 Conocer las nuevas políticas de desarrolo rural CEE215 Saber gestionar los recursos agroalimentarios CEE221 Saber analizar la PAC CEE222 Saber diferenciar las competencias en materia agroalimentaria entee estado y comunidad autónoma CEE223 Saber valorar la trascendencia nacional e internacional de las D.O., con especial incidencia en la del vino CEE224 Conocer la normativa alimentaria en general CEE225 Conocer la regulación en la UE del mercado de productos vitivinícolas CEE226 Conocer la legislación de las denominaciones de calidad CEE231 Conocer la legislación vigente de las empresas agroalimentarias y vitivinícolas CEE232 Saber utilizar los nuevos sistemas de gestión de empresas aplicados al sector vitivinícola CEE233 Conocer la normativa de protección al consumidor CEE234 Conocer los programas de ayudas de creación de empresas CEE235 Valorar la creación de empresas emergentes en el sector vitivinícola, como el enoturismo CEE241 Saber analizar la investigación de mercados CEE242 Analizar las políticas de mercado y de precio de productos vitivinícolas CEE243 Valorar la publicidad del sector agroalimentario y especialmente del sector vitivinícola CEE244 Conocer las técnicas innovadora de marketing aplicables al asector vitivinícola CEE245 Analizar el marketing de un producto de alta gama, los vinos de Jerez CEE246 Valorar las nuevas técnicas de comercialización aplicando las nuevas tecnologías CEE251 Valorar modelos empresariales vitivinícolas tipo familiares CEE252 Valorar modelos empresariales vitivinícolas tipo PYMEs CEE253 Valorar modelos empresariales vitivinícolas tipo de grupo de empresas nacionales CEE254 Valorar modelos empresariales vitivinícolas tipo empresa multinacionales CEE255 Valorar empresa auxiliares del sector vitivinícola CEE256 Conocer empresas vitivinícolas generadas de la investigación: spin-off CEE257 Valorar las asociaciones o federaciones empresariales vitivinícolas CEO1M1 Conocer todos los aspectos relacionados con la metodología científica CEO1TFM1 Saber redactar una memoria de los resultados de la investigación CEO1TFM2 Saber presentar y defender los resultados de la investigación del TFM CEO1TFM3 Saber preparar una propuesta de proyecto de investigación (proyecto de tesis, etc.) CEO2P1 Incorporación al trabajo práctico de empresa CEO2P2 Saber proponer un plan de mejora en la empresa/instiución CEO2TFM1 Saber prepara una memoria del trabajo realizado y un plan de mejora CEO2TFM2 Saber presentar y defender el trabajo fin de master |
CEC12 To analyse sociology of diet CEC13 To analyse wine history and culture CEC14 To analyse sociology of viticulture CEC15 To assess food organoleptic properties CEC21 To understand the significance of quality in agri-food CEC22 To implement ISO 9000 quality standards CEC23 To implement ISO 14001 quality standards CEC11 To analyse food history and culture CEC24 To implement ISO 17025 quality standards CEC25 To manage quality systems in wine making industries CEC31 To understand the significance of food security CEC32 To construe the basic principles of HACCP systems. CEC33 To implement HACCP systems CEC34 To know new technologies for traceability CEC35 To manage food security and traceability within the wine making sector CEE111 To assess wine products’ organoleptic properties CEE112 To understand white wines making processes and their tasting CEE113 To understand red wines making processes and their tasting CEE114 To understand Sherry designation of origin wines making processes and their tasting CEE115 To understand sweet wines making processes and their tasting CEE116 To understand brandy making processes and its tasting CEE117 To understand vinegars making processes and their tasting CEE121 To get further knowledge on wine making issues in mild climates CEE122 To distinguish different wine productions in mild climates CEE123 To analyse plague control and prevention systems in vines CEE124 To analyse grape and dry grape production in mild climates CEE125 To analyse the use of phytosanitary products in vines CEE131 To understand the determinants of oenology in mild climates CEE132 To distinguish the effects of microbiology in mild climates CEE133 To know how to adapt wine making in white wines in mild climates CEE134 To know how to adapt wine making for red grapes in mild climates CEE135 To know the potential of specialty productions in mild climates CEE141 To assess the potential of GIS systems in viticulture CEE142 To understand usefulness of artificial drying of grapes versus traditional drying CEE143 To assess new technologies for must treatment CEE144 To assess new technologies in fermentation CEE145 To assess new technologies in final treatments CEE146 To know latest technology for treating wine making effluents and wastes CEE151 To assess latest advances in natural velo de flor yeast CEE152 To assess latest advances in the knowledge of grapes and wines CEE153 To assess latest advances in the knowledge of other wine products CEE154 To assess latest advances in the ageing of wine products CEE155 To interpret latest research in wine and health CEE156 To know reuse techniques in wine making industry for other purposes CEE211 To know business complexity within the agri-food sector CEE212 To assess the economic relevance throughout economic history of agri-food companies in general and those within the wine making industry in particular CEE213 To assess current participation in global economy of agri-food companies in general and those within the wine making industry in particular CEE214 To know new policies on rural development CEE215 To know how to manage agri-food resources CEE221 To know how to analyse the CAP CEE222 To know how to differentiate competences concerning agri-food at State level and autonomous community level CEE223 To know how to assess the significance of designations of origin at national and international levels, particularly those wine-related designations CEE224 To know general food regulations CEE225 To know EU regulations on wine products market CEE226 To know the regulatory framework of quality designations CEE231 To know the applicable legislation of agri-food and wine making companies CEE232 To know how to use new business management systems applied to wine making industry CEE233 To know regulations on consumer protection CEE234 To know aid programmes for company creation CEE235 To assess the creation of emerging companies in the wine making sector, such as oenotourism CEE241 To know how to analyse market research CEE242 To analyse market and price policies for wine products CEE243 To assess advertising within the agri-food sector and particularly that of wine making sector CEE244 To know innovative marketing techniques applicable to wine making sector CEE245 To analyse a high-end product marketing – Sherry wines CEE246 To assess new trading techniques applying new technologies CEE251 To assess business models of wine making family companies CEE252 To assess business models of wine making SMEs CEE253 To assess business models of wine making national groups of companies CEE254 To assess business models of wine making multinational companies CEE255 To assess other companies associated to wine making sector CEE256 To know wine making companies established based on research -spin offs CEE257 To assess wine making business associations or federations CEO1M1 To know all aspects related to scientific methodology CEO1TFM1 To know how to draft a report on research results CEO1TFM2 To know how to submit and defend research results on the end-of-master project CEO1TFM3 To know how to elaborate a research project proposal (thesis project, etc.) CEO2P1 Integration into a company’s practical work CEO2P2 To know how to propose a company/institution improvement plan CEO2TFM1 To know how to draft a report on the work done and an improvement plan CEO2TFM2 To know how to submit and defend the end-of-master project |